Aandelen kopen

Wat voor aandelen kun je kopen?

Waar dat het vroeger nog wel eens lastig kon zijn om aandelen te kopen, is het nu erg makkelijk en kan dit gewoon online. Het kopen en verkopen van aandelen kan hierdoor binnen enkele minuten geregeld zijn. Je kunt aandelen kopen via je bank, maar ook via een andere bank waar je nog geen lid bent en alleen een rekening wilt openen om aandelen mee te verhandelen. Er zijn verschillende brokers die het voor iedereen mogelijk maken om op een korte termijn aandelen te verhandelen. Informeer goed wat de mogelijkheden bij je bank of broker zijn zodat je niet voor ongewenste verrassingen komt te staan terwijl jij daar met een deel van je persoonlijke vermogen aan het handelen bent.

Lange termijn aandelen kopen

Simpel gezegd kun je twee verschillende soorten aandelen kopen, namelijk aandelen voor de lange termijn en voor de korte termijn. Aandelen die gekocht worden voor de lange termijn worden gedaan via een effectenrekening, wat doorgaans via de bank gebeurd. Zoals de naam al zegt is het de bedoeling om de aandelen voor een lange tijd in het bezit te houden, wat soms wel langer dan 10 jaar kan zijn. De schommelingen op de korte termijn zijn dus totaal niet relevant voor deze aandelen. Er zijn verschillende mogelijkheden om op de lange termijn aandelen te kopen en een van de meest favoriete zaken zijn aandelen in een bedrijf. Zorg dat je voldoende informatie over het bedrijf hebt, aangezien het natuurlijk wel de bedoeling is dat je aandelen de komende jaren in waarde gaan stijgen. Het voordeel aan een aandeel bij een bedrijf is dat veel bedrijven jaarlijks dividend uitkeren aan de aandeelhouders en je hier dus ook geld mee kunt verdienen.

Korte termijn aandelen kopen

Het echte grote geld zit hem in de aandelen op korte termijn. Bij deze vorm ga je uit van de constante schommelingen in de aandelenmarkt die er voor zorgen dat de waarde van een aandeel steeds weer anders is. In dit geval kunnen aandelen zelfs al uren na de aanschaf weer worden verkocht, als de koers gunstig genoeg is om dan al winst te maken. Is de koers van een aandeel laag, dan koop je deze. Stijgt de koers vervolgens weer dan kun je deze aandelen verkopen en strijk je de winst op. Dit kan zelfs nog andersom, namelijk winst maken op een aandeel dat in waarde verminderd. Je leent als het ware een aandeel van de bank en verkoopt dit voor de beurswaarde van dat moment. Vervolgens daalt de koers van het aandeel en als deze zo laag mogelijk is koop je weer een aandeel terug, welke je vervolgens weer terug geeft aan de bank. Je betaald dan een kleine vergoeding aan de bank, maar de rest van de winst steek je fijn in eigen zak.

Terug naar overzicht