Beleggings fonds

Wat is een beleggingsfonds?

Wat is een beleggingsfonds. Veel mensen weten niet wat bepaalde beleggingsproducten nu precies inhouden, in dit artikel leg ik dan graag ook een van deze producten uit om hier een helderder beeld over te scheppen. Een al vrij oude vorm van beleggen is het beleggen in een beleggingsfonds. Met een beleggingsfonds, beleg je niet in een enkel bedrijf, maar beleg je in veel verschillende aandelen te gelijk. Een beleggingsfonds is dan ook eigenlijk een verzameling van aandelen.

Meestal zie je dat banken dergelijke beleggingsfondsen samenstellen. Beleggingsfondsen zijn vaak beleggingsproducten waar weinig risico aankleeft, de meeste beleggingsfondsen zijn zo ingericht dat ze vaak een kleine winst opleveren. Er zijn echter ook beleggingsfondsen die veel risico met zich meebrengen en net als bij aandelen soms het grote winsten laten zien, maar soms ook grote verliezen. Banken stoppen vaak allerlei verschillende aandelen in een beleggingsfonds het is echter ook mogelijk dat een bepaalde groep beleggingen in een dergelijk fonds is te vinden. Zo vind je vaak beleggingen die iets met elkaar te maken hebben in een bepaald fonds bij elkaar.

Houd rekening met de bijkomende kosten

Beleggingsfondsen zijn vaak dus heel interessant. Bij het beleggen in fondsen moet je er echter ook rekening mee houden dat de beheerder van een beleggingsfonds ook kosten kwijt is aan het beheren van een fonds, deze kosten plus een stukje winstmarge zul je al investeerder in een beleggingsfonds zelf moeten betalen. Deze kosten kunnen soms vrij hoog zijn, waardoor je goed moet afwegen of je echt wil investeren in een beleggingsfonds. Misschien zijn er interessantere mogelijkheden.

Aan de andere kant zullen er echter ook grote voordelen zitten aan het investeren in een beleggingsfonds. Sommige fondsen zetten zulke mooi resultaten neer, dat het misschien slimmer is om in een beleggingsfonds te investeren dan zelf opzoek te gaan naar beleggingen. Houd er ook rekening mee dat de tijd die je kwijt bent aan het vinden van de juiste belegging, je niet hoeft te verbruiken bij een beleggingsfonds. In dit geval zoekt het beleggingsfonds namelijk al naar de geschikte beleggingen.

Beleggingsfondsen zijn goed beveiligd

Het stukje veiligheid dat beleggingsfondsen met zich meebrengen zit hem ook in de toezicht de AFM op hun heeft. De Nederlandse overheid zal beleggingsfondsen namelijk altijd controleren, zodat de kans klein is dat ze er ineens met je geld vandoor gaan. Een ander voordeel wat ik je niet wil onthouden zijn de mindere kosten voor de kleinere belegger. Waar de grotere belegger in het algemeen namelijk meer geld kwijt is aan beleggingsfondsen heeft de kleinere belegger hier geen last van en is deze vaak zelfs veel minder geld kwijt aan de aan- en verkoop van beleggingen.

Terug naar overzicht