Converteerbare obligaties

Beleggen in converteerbare obligaties?

Een converteerbare obligatie klinkt als een moeilijk woord, maar zit makkelijker in elkaar dan je aanvankelijk zou denken. In dit artikel leggen we je graag uit wat het precies zijn en wat de voor- en nadelen hiervan zijn.

Wat is een converteerbare obligatie?

Om uit te kunnen leggen wat een converteerbare obligatie precies is zul je er eerst achter moeten komen wat een obligatie is. Een obligatie is schuldbewijs, waar je rente op kunt ontvangen van een bedrijf of de overheid. De rente die je kunt ontvangen is de winst die je met dit schuldbewijs kunt behalen. Met een converteerbare obligatie is het echter mogelijk om deze om te zetten in aandelen. Dit kan op een gemakkelijke en goedkope manier, waardoor het soms heel interessant kan zijn.

De converteerbare obligatie maakt het mogelijk om een obligatie om te zetten in een vooraf bepaald aantal aandelen. Het is daarom mogelijk om winsten te behalen met de koersstijging van het bedrijf dat je hebt voorzien van obligaties. Naast rente kun je dus ook geld gaan verdienen aan de koersstijging van het bedrijf. Er is echter niet één soort converteerbare obligatie, er zijn er namelijk meerdere.

Reverse converteerbare obligatie

De keuze om reverse converteerbare obligaties om te zetten in aandelen ligt niet bij jezelf, maar bij de onderneming waar je de obligatie hebt lopen. In de praktijk zal het bedrijf waar je de obligaties hebt uitstaan je uitbetalen in aandelen wanneer er een koersdaling heeft plaatsgevonden.

Exchangeable obligatie

De exchangeable obligatie is een converteerbare obligatie, waarbij het bedrijf waarbij je de obligatie hebt uitstaan deze mag omzetten in aandelen van een ander bedrijf. Meestal zal een bedrijf deze omzetten in aandelen van een dochteronderneming.

Reverse exchangeable obligatie

Deze vorm is een samenvoeging van de reverse converteerbare obligaties en de exchangeable obligaties. In dit geval beslist het bedrijf waar je de obligatie hebt uitstaan, dus of de obligaties worden omgezet in aandelen en wanneer deze worden omgezet in aandelen, ook wordt er beslist in welke aandelen deze worden omgezet.

Probeer wanneer je aan de slag wilt gaan met de converteerbare obligaties een goed beeld te krijgen van deze obligaties, voordat je er mee aan de slag gaat. Het is belangrijk om hier een goed beeld van te vormen, wanneer je dit niet doet kun je namelijk wel eens voor vervelende verrassingen komen te staan. Blijf dus altijd goed opletten en lees de verschillende voorwaarden die hier aan vast zitten zo goed als het kan door.

Terug naar overzicht