Opties

Beleggen met opties

Er zijn grote winsten mee te behalen, maar wat is het nu precies? Veel mensen weten niet precies wat het beleggen in opties inhoudt en hoe dit verder in zijn werk gaat. In dit artikel wordt dan ook zo duidelijk mogelijk uitgelegd wat het beleggen met opties inhoudt en hoe je met deze beleggingen om moet gaan.

Bij het kopen van een optie, koop je eigenlijk geen daadwerkelijk aandeel. Je bezit bij het kopen van een optie enkel het recht om op een later tijdstip voor een bepaald bedrag een bepaald aandeel te kopen. Het kopen van deze optie kost geld, maar stelt je wel instaat een bepaald aandeel soms voor heel weinig geld te kopen.

Verschillende soorten opties

In optieland zijn er twee verschillende soorten opties. Aan de ene kant zijn er de callopties en aan de andere kant zijn er de putopties. Het verschil tussen de callopties en de putopties wordt in onderstaande tekst uitgelegd.

Kort gezegd heb je bij een calloptie de mogelijkheid om voor een vooraf gesproken prijs een aandeel te kopen en bij een putoptie heb je de deze zelfde mogelijkheid, maar dan voor het verkopen van een aandeel. Met het kopen en verkopen van deze contracten zijn er hoge winsten mogelijk waardoor het wel eens zeer interessant kan zijn om deze te kopen. Naast dat je het recht hebt om tot bepaalde acties over te gaan met deze opties is het dus ook mogelijk om te handelen in deze callopties of putopties zul. Zo kun je er bij een calloptie op speculeren dat de prijzen van een bepaald aandeel gaan stijgen, terwijl je er bij een putoptie op kun speculeren dat de prijs van een bepaald aandeel kan dalen.

Houd rekening met de risico's

Het beleggen in opties kan een vrij risicovolle onderneming zijn, houd er dus niet direct rekening mee dat je enorme winsten gaat maken met het kopen en verkopen van opties. Het vereist echt enige kennis voor je hier succesvol mee aan de slag kunt gaan. Wanneer je van plan bent geld te verdienen aan opties raad ik je dan ook aan een serieuze studie te maken van het kopen en verkopen van opties, voordat je de eerste stappen op de aandelenmarkt hierin gaat maken. De verliezen van opties kun vaak gemakkelijk tot 100 procent bedragen, waardoor het opdoen van kennis erg belangrijk is om een succesvolle optiehandelaar te kunnen worden. Daarnaast kan het verkopen van opties soms ook zeer winstgevend zijn. Naast dat opties vaak kunnen dalen tot 100 procent, kan de prijs van een optie vaak ook stijgen met 100 procent of meer.

Terug naar overzicht