Tealeaf Stockpredictor

Tealeaf Stockpredictor

Deze applicatie is gebaseerd op onderzoek uitgevoerd aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, Rijksuniversiteit Groningen, Nederland. De applicatie vertaalt de huidige marktprijs naar een verwacht rendement gebaseerd op een theoretisch macro-economisch model en gebruikt historische data om dit model te kalibreren. Vervolgens wordt via extrapolatie een voorspelling gedaan.

Gebruik van de App

Ten eerste, zorg ervoor dat u internet verbinding heeft. Selecteer vervolgens een aandeel en een voorspel periode met behulp van de twee bovenste groene (spinner) knoppen. Tot slot, druk op de "predict" knop om de voorspelling te berekenen en weer te geven. De App toont nu een voorspelling en een grafiek met het historische huidige en voorspelde rendement. Draai uw apparaat om de grafiek te vergroten.

Uitleg van de output

“Predicted Return”: Toont in procentpunten het voorspelde netto rendement op de investering in het geselecteerde aandeel met ingang van vandaag, voor de geselecteerde prognoseperiode. Deze cijfers zijn niet geannualiseerd. Een “two year prediction” toont dus het totale netto rendement na twee jaar.

- “Accuracy of prediction (R2)”: Deze figuur toont de historische (in steekproef) nauwkeurigheid op basis van een lineaire regressie van de historische voorspelling en werkelijke rendementen, in termen van R-kwadraat. Het meet in principe de relatieve hoeveelheid variatie van het feitelijke rendement dat het voorspelmodel in staat is te verklaren.

- Grafiek: De grafiek toont zowel de werkelijke historische netto-opbrengsten (rode lijn) en de voorspelde rendementen (groene lijn) in procentpunten. Houd er rekening mee dat de lijnen netto-opbrengsten en niet het prijsniveau aangeven. Langs de horizontale as wordt de begindatum van de investering aangegeven, langs de verticale as wordt het rendement aangegeven. Het niveau van de rode / groene lijn geeft aan wat het werkelijke / voorspelde rendement is na een periode die gelijk is aan “forecast period”. Dus, als men een prognose periode van een jaar selecteert, zal de rode lijn precies een jaar geleden afgebroken worden, want het is nog niet bekend wat het werkelijke jaarlijkse netto rendement is voor data daarna. De groene lijn loopt voorbij de rode lijn en door tot vandaag, want dit is natuurlijk de voorspelling voor het toekomstige rendement over een jaar.

Terug naar overzicht