Aandelen verhandelen in de AEX Index

De meest verhandelde Nederlandse aandelen liggen binnen de AEX index. In maart wordt bepaald welke bedrijven het meest verhandeld zijn, in het treffende jaar. De oorzaak daarvan is dat de samenstelling van de AEX index gaat fluctueren.

Wat is de AEX index?

Deze populaire index is ontstaan in het jaartal 1983, proberende om de Amerikaanse aandelenmarkt te evenaren. Voorheen was de AEX, Amsterdam Exchange Index anders genaamd, namelijk de European Options Exchange, of afgekort de EOE. De index werd constant uitgebreid met nieuwe fondsen waarna deze in 1990 uiteindelijk 25 fondsen bereikte wat het maximum is geworden. In 1994 is de naam officieel veranderd van EOE naar AEX. De beginstand in Euro’s lag destijds op 45,38. Omgerekend naar punten kwam de EOE uit op 100 punten.

De samenstelling van de AEX Index

Het hebben van de grootste marktkapitalisatie, dat is het belangrijke kenmerk van de fondsen die zijn aangesloten bij de AEX index. Dit wordt bepaald door de gemiddelde koers van het fonds te vermenigvuldigen met de hoeveelheid verhandelde aandelen. Ieder fonds wat aangesloten is bij de AEX index krijgt als één van de belangrijkste benodigdheden een wegingspercentage mee, ze krijgen dus een gewicht mee. Wat wil dat nu zeggen? Dat wil zeggen dat voor welk percentage het fonds meetelt in het bepalen van de hoogte van de index. Deze conclusie is afhankelijk van het aantal aandelen dat niet in vaste handen zit en de aandelen die vrij verhandelbaar zijn. Om de invloed van het bedrijf te beperken moet het gewicht op maximaal 15% liggen.

Wegingspercentage AEX Index

Wanneer een fonds, wat is aangesloten bij de AEX, te maken heeft met een laag wegingspercentage is het zo dat de fondsen maar een beperkte invloed hebben op de hoogte van de AEX. Het heeft dus dezelfde werking als de beleggingsfondsen, wanneer één aandeel verlies maakt heeft dat maar een lichte invloed op het beleggingsfonds zelf. Oorzaak; de aandelen heffen elkaar op. in de AEX index heffen de fondsen elkaar op. Een begrijpelijke situatie is de volgende situatie; wanneer een ‘zwaarder’ fonds een grote daling of stijging maakt op de koers van bijvoorbeeld Shell, zal de AEX daar meer van voelen, het heeft dus een grotere invloed.