In dit artikel wordt exact uitgelegd wat beleggen is. Naast dat er een uitleg komt, worden er een aantal voorbeelden gegeven van de verschillende beleggingsvormen die er tegenwoordig te vinden zijn. Beleggen is een vorm om inkomen te vergaren, maar moet in de basis echter gezien worden als een investering in een bedrijf. Naast winst kun je namelijk ook heel gemakkelijk verlies maken. Denk dus niet dat je per definitie geld zult verdienen, het is ook gemakkelijk mogelijk om flinke verliezen te boeken.
Beleggingen zijn in de Gouden eeuw in het leven geroepen, om bedrijven meer risico’s te laten nemen. Omdat in de Gouden eeuw de kans groot was dat een schip van de VOC zou zinken, was het beter om dit risico met verschillende mensen te spreiden, zodat het niet meer mogelijk was dat iemand er financieel aan onder door ging. Met de eerste belegging kon iedereen in feite een klein gedeelte van zijn geld in een schip steken en er vervolgens de vruchten van plukken. Als het fout ging maakte je slechts een klein verlies en ging je er niet financieel aan onder door. Mede dankzij deze risicospreiding werd het zeer succesvol, dit is dan ook de rede dat er vandaag de dag nog steeds belegd wordt.
Beleggen is op verschillende manieren mogelijk, maar om alvast een onderscheid te maken in de meest toegepaste manieren van een belegging is het goed om de risicovolle en minder risicovolle beleggingen van elkaar te scheiden. De opbrengsten of verliezen van een zeer risicovolle belegging zijn vaak vele malen groter dan bij de minder risicovolle, anderzijds maak je met een minder risicovolle belegging ook minder verlies of winst. De keuze voor de beste broker hangt hier ook vanaf.
De risico’s die je in dit dilemma moet afwegen zijn de financiële risico’s die je precies wilt lopen tijdens het beleggen. Stel je zelf daarom de volgende vraag: hoeveel geld ben ik bereid te verliezen? Stel jezelf dus absoluut niet de vraag hoeveel geld je aan beleggen denkt te gaan verdienen. Deze vraag kun je pas veel beter een stuk later gaan stellen.
In de laatste honderden jaren zijn er veel verschillende beleggingsvormen bijgekomen. Hierin onderscheiden we onder andere; aandelen, obligaties, fondsen, turbo’s en opties. Al deze verschillende beleggingsvormen nemen totaal verschillende risico’s met zich mee. Voordat je in een van deze verschillende beleggingsvormen stapt zul je dus af moeten wegen waar je precies in wilt stappen.