Goede broker kiezen

Een goede broker selecteren

Nu we weten wat obligaties en aandelen zijn is het belangrijk om te weten waar je deze kunt kopen. Er zijn in de Benelux zeer veel partijen waar dit kan. Deze partijen worden ook wel brokers genoemd. De vraag is dus: hoe kies je de juiste broker? Dat ga ik in deze les bespreken.

Verschillende aspecten

Brokers verschillen vaak op een aantal verschillende punten van elkaar:

  • Kosten
  • Informatie
  • Mogelijkheden

Deze punten ga ik hieronder afzonderlijk van elkaar bespreken. Het is aan jezelf om te bepalen welke aspecten jij belangrijk vind. In de conclusie zal ik vermelden welke aspecten ik zelf heel belangrijk vind.

Kosten

Alle brokers rekenen transactiekosten voor de koop en verkoop van effecten. De hoogte van de transactiekosten kan erg verschillen per broker. Ook verschillen de kosten vaak per type transactie dat je uitvoert. Voor een aandelen transactie betaal je een ander bedrag als dat je betaald voor een transactie in obligaties. Transactiekosten zijn variabele kosten en hangen af van het aantal transacties dat je doet en de hoogte van het bedrag per transactie.

Ook brengen sommige brokers bewaarloon in rekening. Dit is een bedrag dat je iedere periode moet betalen over je beleggingen en liquide middelen op je beleggersrekening. Dus indien een broker bewaarloon vraagt, krijg je geen rente over je geld, maar moet je betalen om je geld en beleggingen te mogen laten staan. Dit zijn vaste kosten. Vaak krijg je hier wel wat voor terug, namelijk gratis informatie. Bij sommige brokers moet je namelijk betalen om aan informatie te kunnen komen.

Met informatie bedoel ik niet alleen informatie over bedrijven (bijv. cijfers en analyses) en nieuws maar ook koersdata. Bij sommige brokers moet je namelijk betalen om de huidige koers te kunnen zien van een aandeel. Deze data zie ik als essentieel, je moet namelijk weten wat de huidige prijs is van een aandeel om te kunnen bepalen of het interessant is om het aandeel te kopen of te verkopen. Koersdata bij Lynx, kan bijvoorbeeld al snel enkele tientallen euro's per maand kosten.

Kortom, let op de transactiekosten, het bewaarloon en de mogelijke kosten voor informatie (indien je hier behoefte aan hebt).

Informatie

Zoals besproken moet je bij sommige brokers betalen om aan informatie te kunnen komen. Vaak is de informatie die een broker biedt beperkt en is deze elders op het web beschikbaar.

Voor een daghandelaar is een goede informatievoorziening welke geïntegreerd is met het handelssysteem van groot belang. Zij moeten namelijk snel kunnen inspelen op nieuwsfeiten. Het switchen tussen het handelsplatform en verschillende informatiebronnen is dan inefficiënt. Voor de meeste particuliere beleggers is dit niet belangrijk en aangezien je indirect altijd betaalt voor de verstrekte informatie moet je je afvragen of je niet het beste terecht kunt bij de partij die de minste informatie biedt (naast real-time koersgegevens, deze zie ik, zoals reeds besproken, als essentieel).

Ook bieden sommige brokers alle informatie uitsluitend in het Engels.

Mogelijkheden

Een ander belangrijk aspect om op te letten wanneer je een broker kiest zijn de handelsmogelijkheden. Zo is er niet één broker die je de mogelijkheid biedt om in ieder land, in ieder beschikbaar beleggingsproduct (denk aan: aandelen, obligaties, sprinters, speeders, turbo's, opties, notes etc.) te beleggen.
Stel voor jezelf een lijst samen met daarop de landen en producten waar je in wilt investeren en bekijk bij welke brokers deze mogelijkheden worden aangeboden.

Reviews voor het kiezen van een online broker

Om een broker te kiezen zul je eerst moeten uitmaken in welke beleggingsproducten je gaat beleggen. Pas dan is de beste keuze voor een broker mogelijk. Ben je zo ver dan is het lezen van broker reviews aan te raden. Wij hebben de reviews van enkele populaire brokers voor je op een rij gezet. Dit kan als startpunt dienen voor jouw broker keuze. Doe er je voordeel mee!

  • Benieuwd naar de mogelijkheden voor het beleggen in aandelen via cfd broker Plus500? Alle beleggingsmogelijkheden en ervaringen van Plus 500 in deze Plus 500 review. In de review vindt u een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden die door Plus 500 wordt aangeboden.
  • Bent u Etoro tegen gekomen en nu benieuwd naar de mogelijkheden die Etoro biedt voor beleggingen? Overzicht van alle handelsmogelijkheden en account types van Etoro vindt u in de review op Forex Home. Er wordt uitgebreid stil gestaan bij het Etoro autotrader platform en de werking ervan.
  • Weten of Markets.com een goede broker is? Ervaringen van de beleggingsapp van Markets.com in de Markets.com review van het strategisch beleggen portaal. Hier worden alle beleggingsmogelijkheden van Markets.com uit de doeken gedaan en kunt u beslissen of dit de juiste broker voor uw beleggingen is.
  • Bent u Flatex tegen gekomen in de reclames op tv? Kom alles te weten over de voor- en nadelen van Flatex in de Flatex review van cfdonline.nl. Deze Flatex review richt zich met name op de CFD mogelijkheden, maar ook beleggen in aandelen en beleggingsfondsen wordt er behandeld.
  • Kies de beste broker met dit vergelijk van CFD brokers: Vergelijk alle brokers met de optiecoach. Deze brokers zijn met name interessant voor cfd investeerders.
  • Een broker kiezen? Start met beleggen door het kiezen van de beste broker van België! via het Beste brokers portaal is de beste broker van België zo gevonden. Lees de review van oa Mexem, DeGIRO en Binckbank.
  • Benieuwd naar de mogelijkheden van een crypto broker? Reviews voor cryptocurrency te kopen en te verkopen via een crypto broker zijn te vinden op Webwallet. Hier worden alle populaire Crypto brokers naast elkaar gelegd. uw keuze uit de verschillende Crypto brokers wordt zo een stuk gemakkelijker.

Tips

Tot slot, een aantal praktische tips:

  1. Focus je niet op slechts één broker. Bij iedere broker ben je als belegger van harte welkom. Je kunt bij meerdere brokers klant zijn en je kunt per transactie bepalen bij welke broker je deze wilt doen.
  2. Kies bij het doen van een transactie altijd voor de broker (waar je als belegger klant bent) met laagste kosten. Dit geldt vooral voor beginnende beleggers welke met vaak met een klein bedrag beginnen. De kosten bij sommige brokers zijn dermate hoog dat winst maken een onmogelijke opgave is.
  3. Begrijp het handelsplatform van je broker. Beleg niet met een platform dat je niet onder de knie hebt, want het aanklikken van een verkeerde knop kan veel geld kosten.
  4. Lees aandachtig de broker reviews die te via het internet te vinden zijn. Deze geven je een goed beeld van een broker. Gebruik ook meerdere bronnen.
Terug naar overzicht