Turbo’s zijn beleggingsproducten waar je vast al eens van gehoord hebt. Het zijn beleggingsproducten die bedacht zijn door de bank zelf. De bank heeft ze bedacht om meer winst te kunnen maken; er zit namelijk een lening in verborgen. Wanneer je gebruik maakt van turbo’s leen je voor een deel eigenlijk geld waardoor je sneller en gemakkelijker winst kunt maken. Met turbo’s is het echter ook mogelijk om verlies te maken, waardoor het goed opletten is met turbo’s en je niet zomaar blindelings een turbo moet afsluiten.
Met de turbo wordt het mogelijk om snel te profiteren van bewegingen op de markt waardoor je sneller winst kunt, maken maar ook sneller verlies kunt maken. De bank profiteert hiervan. Wanneer je winst maakt, maak je in feite namelijk iets minder winst dan je zou moeten maken en wanneer je verlies maakt, maak je iets meer verlies dan je daadwerkelijk zou moeten maken. Aan turbo’s zitten dus kosten verbonden. Maar hoe werken turbo’s nu precies, daar wordt hier verder op ingegaan zodat precies duidelijk is welke risico’s en voordelen er precies aan een turbo kunnen kleven.
In het kort gezegd zijn er eigenlijk twee verschillende soorten te vinden op de markt. Aan de ene kant hebben turbo long en aan de andere kant hebben we de turbo short. Vandaar dat je ook wel eens hoort dat iemand short of long gaat. De turbo is uitgevonden door de ABN Amro bank in 2004, waardoor het nog een vrij recent beleggingsproduct.
Een turbo werkt altijd met een hefboom. Wanneer je ergens met 1000 euro in belegd en er een winst van 1 procent wordt gemaakt, maak je met de hefboom 5 in plaats van 1 procent nu 5 procent winst. Een eventuele daling zal echter met de zelfde factor naar beneden zakken. Het risico is daarom vele malen groter dan bij een normale belegging. Naast dat je met een hefboom te maken hebt, heb je bij een turbo ook te maken met een stop loss-niveau . Het stop loss-niveau geeft aan dat de turbo op een bepaald punt stopt. De turbo zal automatisch beëindigen wanneer deze het stop loss-niveau bereikt. Dit kan zowel bij een verlies als een winst plaatsvinden. Je kunt soms dus niet wachten totdat een koers zich weer hersteld, je zult moeten afwachten of de koers op korte termijn gaat stijgen of dalen.
Houdt er bij de turbo rekening mee dat het zeer korte termijn gericht is. Doordat het zeer korte termijn gericht is, kun je op korte termijn grote winsten boeken, maar ook grote verliezen boeken. Weet dus wel dat een turbo grote risico’s met zich meebrengt en geen manier is om snel even geld te verdienen.
Terug naar overzicht